Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

Przykłady gotowych usprawnień
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
hombre77
Posty: 52
Rejestracja: 28 kwie 2010, 19:45
Multipla: BiPower, 90KM, 2002
Komunikator Tlen: hombre77
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#11 Post autor: hombre77 » 3 paź 2011, 13:11

Ja musiałem zmienić fabryczne radyjko (kaseciak) z powodu choroby lokomocyjnej syna :)

Teraz mam Soniaka bez logiki zapłonu, ale ja raczej nie słucham na postoju, a mam zwyczaj nie wyłączania radia - więc nie podpinam na stałe.

No i mam na zbyciu zmieniarkę na 10CD (fabryczny Blaupunkt) wraz mocowaniem pod fotel, kablem i sprawnym inaczej radiem. (kryptoreklama w dziale innym niż SPRZEDAM :) - info dla moderatora)

Jak ktoś chętny, to na priv.
0 x
CNG paliwo przyszłości
Obrazek

Dziku
Posty: 99
Rejestracja: 20 lis 2010, 16:46
Multipla: JTD, 105 KM, 2000 r.
Gadu-Gadu: 2965326
Lokalizacja: Łódź

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#12 Post autor: Dziku » 17 lis 2011, 16:54

kovalius pisze:(...)W garażu leży już , wspomniany powyżej, SCD5690. Na taką zmianę chyba się zdecyduję ;)
Bardzo polecam zamianę. To moje ulubione radio. Jeździ ze mną w Mulpie, jeździło we wcześniejszych autach. Aż prosi się o lepsze głośniki - i w przypadku mojej Mulpy wiosną powalczę z podmianą tychże. Kolorowe płynnie zmieniane (osobno co do jasności i koloru) podświetlanie to nie jedyny bajer. Można np zmieniać barwę dźwięku osobno dla poszczególnych sekcji głośników...
Muszę przyznać, że na bodaj dwa miesiące "zdradziłem" mojego Grundiga na rzecz chińskiego radyjka już bez CD (sam czytnik USB i SD). Powiem tak - chińczyk miał być do mojej Łady Nivy gdzie drgania całości właściwe samemu parchowi oraz szarpania właściwe terenowi po którym jeździ załatwiają w krótkim czasie każdy napęd CD. Grundiga wymontowałem coby go łatwo przy okazji wyczyścić, a w Mulpie łatwo sprawdzić każde radyjko. Wybrany Chińczyk nie grał tak źle jak się spodziewałem, ba - brzmiał nawet całkiem nieźle. Jeździłem czas jakiś. Wygodnie było, a że do pracy 3 x w tygodniu mam 54 km to audiobooków słuchało się fajnie. Potem przestało się słuchać, bo przestało kontaktować USB. W ramach reklamacji wymieniono mi panel. Było ok, ale po bodaj 4 dniach z radia zadymiło i zdechła sekcja wzmacniacza (czyli wszystko widać na wyświetlaczu, łapie fale, jedyna wada: nie gra :lol: ).
Radio pojechało w całości do reklamacji a do Mulpy wrócił wyczyszczony tymczasem Grundig, ale wzbogacony o kabelek pozwalający na podłączenie dowolnego mp3, telefonu itp do wejścia zmieniarki. Dzięki kovalius za sugestię tej modyfikacji. Gra fajnie, obsługa z poziomu radia bezproblemowa. Nie trzeba rzeźbić konektorkami - kostkę za kilkanaście zł kupiłem na Allegro i polecam to rozwiązanie (choć sam trafiłem na wyjątkowo nierzetelnego w kwestii terminu wysyłki sprzedawcę). Kabelek (nawet z podłączona mp3) chowa się w popielniczce, a radyjko gra wybornie. I chyba płyt CD się tak czy inaczej z auta pozbędę :-)
0 x

PAO
Posty: 18
Rejestracja: 3 wrz 2012, 11:26
Multipla: JTD 105 KM, 2000
Lokalizacja: Elbląg

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#13 Post autor: PAO » 14 wrz 2012, 21:36

Witam! Mam Mopkę od dwóch tygodni a już zaczęły mnie łapska swędzieć do "modów". Poirytowany do granic mozliwości stanem pokładowego audio - uwalony fabryczny kasetowy blaupek - postanowiłem wymienić go na jedyny sprawny egzemplarz radia, jakie w domu znalazłem - Staaary kasetowy grundig z Opla Vectry A, które kiedyś (2 szt.) ujeżdżałem. Jednakże po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio się blokowało i żeby można go było posłuchać trzba było wpisywać upierdliwą sekwencję kodu. Po krótkiej lekturze forum postanowiłe pobawić się ze stałym plusem. Pociągnąłem kabelki z aku przez otwór w grodzi w linii prostej za aku patrząc od maski - są tam dwa otwory. kabelek poszedł tym bez zaślepki, potem jest druga gródź i tylko jeden otwór, którym idzie linka od licznika (?). Wypchnąłem gumowy korek z linką, rozciągnąłem go wkrętakiem i przełożyłem przez niego już w kabinie pod deską kabel z aku. Potem poprowadziłem go w stronę konsoli środkowej nad kablami w desce rozdzielczej, trochę zabawy z nożykiem i koszulkami termo i: TRATAAAA! Zagarało! Kurcze! - jaie fajne ma Mopka łośniki w standardzie - pod radio w sam raz!
Sam fakt posiadania muzyki w Mopce skłonił mnie do nadanie jej ksywki - BOOMBOX!!! Pasuje jak ulał!
0 x

Awatar użytkownika
miszczu77
Admin
Posty: 2496
Rejestracja: 21 gru 2009, 18:18
Multipla: Doblo 2006 1.9 Multijet 120KM
Skype: miszczu77
Lokalizacja: Łódź
x 53

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#14 Post autor: miszczu77 » 14 wrz 2012, 21:45

No to nieźle się narobiłeś.
Ale stały plus od akumulatora miałeś już we wtyczkach od radia, wystarczyło przelutować kabelek we wtyczce i by było po robocie.
0 x

PAO
Posty: 18
Rejestracja: 3 wrz 2012, 11:26
Multipla: JTD 105 KM, 2000
Lokalizacja: Elbląg

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#15 Post autor: PAO » 14 wrz 2012, 23:24

Tak podejrzewałem po lekturze forum, ale badałem wtyczkę miernikiem bez kluczyka w stacyjce i nigdzie "+" nie wyłapałem...

I-wszy Mechanik RP, czyli mój tata też nie znalazł.

Cóż więc było robić? ;)

Z resztą - lubię grzebać, rozkręcać i się uczyć! 8-)
0 x

Awatar użytkownika
kacfil
Posty: 2035
Rejestracja: 25 sie 2010, 18:14
Multipla: Jtd 115 2004
Lokalizacja: Sosnowiec
x 49

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#16 Post autor: kacfil » 15 wrz 2012, 00:17

Gratulacje, tylko zasadniczo multipla nie posiada linki od licznika :)
0 x

PAO
Posty: 18
Rejestracja: 3 wrz 2012, 11:26
Multipla: JTD 105 KM, 2000
Lokalizacja: Elbląg

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#17 Post autor: PAO » 18 wrz 2012, 16:39

kacfil pisze:Gratulacje, tylko zasadniczo multipla nie posiada linki od licznika :)
No to moja, widać, już ma! ; :lol:

Pancerzyk był, to myslałem że linka :)

Następnym krokiem modów będzie przeniesienie akumulatora z bagażnika pod maskę silnika. Próbował juz ktoś? 8-) :lol: :lol: :lol:
0 x

Awatar użytkownika
malymaly
Klubowicz
Posty: 1105
Rejestracja: 14 gru 2011, 00:03
Multipla: JTDm, 120 KM, 2006
Lokalizacja: Bytom
x 15

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#18 Post autor: malymaly » 18 wrz 2012, 18:07

PAO pisze:
kacfil pisze:Gratulacje, tylko zasadniczo multipla nie posiada linki od licznika :)
No to moja, widać, już ma! ; :lol:

Pancerzyk był, to myslałem że linka :)

Następnym krokiem modów będzie przeniesienie akumulatora z bagażnika pod maskę silnika. Próbował juz ktoś? 8-) :lol: :lol: :lol:
? hmm ja akumulator mam pod maską? albo czegoś nie wiem........
0 x

Awatar użytkownika
rademenes
Posty: 20
Rejestracja: 12 wrz 2012, 11:43
Multipla: JTD, 110 KM, 2002
Skype: sero_zmc
Lokalizacja: Zamość

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#19 Post autor: rademenes » 19 wrz 2012, 08:03

Witam, orientuje sie ktoś czy Mućka ma w standardzie kable w tylnych drzwiach(u mnie nie ma tam głośników zastanawiam się nad instalacją)?
0 x

Awatar użytkownika
hombre77
Posty: 52
Rejestracja: 28 kwie 2010, 19:45
Multipla: BiPower, 90KM, 2002
Komunikator Tlen: hombre77
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Radio - jakie kupić, jak podłączyć ?

#20 Post autor: hombre77 » 19 wrz 2012, 10:55

Najprościej sprawdzić - trzy wkręty i po problemie. Według mnie kable powinny być, ja mam nawet okablowanie do zestawu głośnomówiącego do komórki i alarmu. Wydaje mi się również, że Multiple miały w standardzie radio z 6 głośnikami, może ktoś wymontował. Fabryczne tylne głośniki w Multipli to najtańszy chłam z plastikowymi koszami. Mi padła końcówka mocy w radiu i poszło 12V na tylni głośnik. Cewka tak się rozgrzała, że magnes odpadł od kosza. Kupiłem nowe i grają super.

Multipla to trochę dziwny Fiat. W każdym innym modelu Fiata trzeba choćby za uchwyt dla pasażera dopłacić (dobrze, że kierownica jest) a Multipli jest stosunkowo bogaty standard.
0 x
CNG paliwo przyszłości
Obrazek

ODPOWIEDZ