Tempomat

Przykłady gotowych usprawnień
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mawerix
Posty: 225
Rejestracja: 15 lut 2015, 17:50
Multipla: JTD, 105 KM, 2000
Lokalizacja: [KRA] Zabierzów

Re: Tempomat

#11 Post autor: Mawerix » 25 maja 2015, 17:21

samul2 pisze:Co do pozostałych funkcji w sterowniku , to zrobiłem co najmniej jedną Multiplę gdzie wskazania spalania też były nieaktywne i nic nie dało się z tym zrobić.
A widzisz, czyli jednak trochę loteria, pozostaje próbować i mieć nadzieję że się uda.... dzięki za cenne wskazówki ;)

Multiger fotki nie działają :?
0 x

Awatar użytkownika
miszczu77
Admin
Posty: 2509
Rejestracja: 21 gru 2009, 18:18
Multipla: Doblo 2006 1.9 Multijet 120KM
Skype: miszczu77
Lokalizacja: Łódź
x 56

Re: Tempomat

#12 Post autor: miszczu77 » 25 maja 2015, 20:34

Ja miałem manetkę od Alfy 147, ale wcześniej w celach testowych zrobiłem sobie najprostszą płytkę z paroma pstryczkami.
U mnie na sterowniku 115 bez OBDII (z końcówką 334), tempomat też działał. Jak napisał Tomek, z nowszym sterownikiem też nie było problemu. Przy sterowniku 110 i 115 jest o tyle łatwiej, że można sprawdzić działanie każdego przycisku na manetce i czujnika pedału hamulca w MESie. W 105 można tylko sprawdzić działanie głównego włącznika.
0 x

Awatar użytkownika
Multiger
Posty: 202
Rejestracja: 4 sty 2015, 09:46
Multipla: JTD 105, 1999
Lokalizacja: Rodowity Łodzianin obecnie Piaseczno

Re: Tempomat

#13 Post autor: Multiger » 26 maja 2015, 03:30

Fotki poprawione, mam nadzieję, że już działają.
https://www.dropbox.com/s/h73w1nnpxsihk ... 8.jpg?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.dropbox.com/s/m889u2q6zjkjs ... 6.jpg?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;



PS1.
Swoją drogą ciekawe, że engine forum nie współpracuje z dropboxem. :/

PS2.
Kto z klubowiczów załatwia części do Multipli?
Mam do wymiany łożyska przód i pewnie wtedy oba czujniki ABS.
0 x

Awatar użytkownika
Mawerix
Posty: 225
Rejestracja: 15 lut 2015, 17:50
Multipla: JTD, 105 KM, 2000
Lokalizacja: [KRA] Zabierzów

Re: Tempomat

#14 Post autor: Mawerix » 26 maja 2015, 08:33

Multiger pisze:Fotki poprawione, mam nadzieję, że już działają.
https://www.dropbox.com/s/h73w1nnpxsihk ... 8.jpg?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.dropbox.com/s/m889u2q6zjkjs ... 6.jpg?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak jak pisał samul2 masz coś dołożone, to nie jest ori tempomat do ecu.
0 x

Rakus1
Posty: 547
Rejestracja: 14 mar 2014, 15:29
Multipla: PB/LPG-103KM
x 9
Kontakt:

Re: Tempomat

#15 Post autor: Rakus1 » 26 maja 2015, 12:19

Pytanie do Was Koledzy a mianowicie da radę zamontować tempomat do benzyniaka :? ??
Jak to wygląda -dajcie foto poglądowe chociaż.
0 x

Awatar użytkownika
Multiger
Posty: 202
Rejestracja: 4 sty 2015, 09:46
Multipla: JTD 105, 1999
Lokalizacja: Rodowity Łodzianin obecnie Piaseczno

Re: Tempomat

#16 Post autor: Multiger » 26 maja 2015, 15:06

Mawerix pisze:
Multiger pisze:Fotki poprawione, mam nadzieję, że już działają.
https://www.dropbox.com/s/h73w1nnpxsihk ... 8.jpg?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.dropbox.com/s/m889u2q6zjkjs ... 6.jpg?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak jak pisał samul2 masz coś dołożone, to nie jest ori tempomat do ecu.
Tak czułem, najważniejsze, że działa :)
0 x

Awatar użytkownika
samul2
Klubowicz
Posty: 2801
Rejestracja: 21 gru 2009, 10:40
Multipla: M-JET 1,9/16v oraz BUSSO V6
Lokalizacja: ŁÓDŹ
x 211

Re: Tempomat

#17 Post autor: samul2 » 26 maja 2015, 17:15

Rakus1 pisze:Pytanie do Was Koledzy a mianowicie da radę zamontować tempomat do benzyniaka :? ??
Jak to wygląda -dajcie foto poglądowe chociaż.
Do Twojego benzyniaka , to tak samą manetką się nie uda. Najtansza opcja z którą można pokombinować ,to kupić serwomechanizm od Opla Omegi za ok 50zł i do tego jakaś manetka lub przyciski. Oplowski serwomechanizm jest tani i prosty. Potrzebuje tylko sygnału z impulsatora prędkości, pedału hamulca i zasilanie. Z serwomechanizmu wychodzi linka , która sprzęzona z tą w aucie steruje uchyleniem przepustnicy.
Tutaj przykładowe serwo:
http://allegro.pl/modul-tempomatu-z-lin ... 83853.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Schemat podłączenia na oplowskich forach można wyszperać.
0 x

Awatar użytkownika
quartz
Posty: 40
Rejestracja: 8 paź 2020, 13:09
Multipla: JTD 115 KM, 2002
x 5

Re: Tempomat

#18 Post autor: quartz » 2 kwie 2021, 10:40

miszczu77 pisze:
25 maja 2015, 20:34
Ja miałem manetkę od Alfy 147, ale wcześniej w celach testowych zrobiłem sobie najprostszą płytkę z paroma pstryczkami.
U mnie na sterowniku 115 bez OBDII (z końcówką 334), tempomat też działał...
Odgrzebuje kotleta sprzed lat, ale muszę mieć pewność...

w które numery wejść w sterowniku silnika (115km z koncówką 334) podpiąć odpowiednie kabelki z tempomatu od Alfy?
w sieci albo już odpowiednie pliki nie są dostępne, albo opisy dotyczą innych aut

pozdrawiam
Greg
0 x

Awatar użytkownika
quartz
Posty: 40
Rejestracja: 8 paź 2020, 13:09
Multipla: JTD 115 KM, 2002
x 5

Re: Tempomat

#19 Post autor: quartz » 20 lip 2021, 11:23

20210515_190617.jpg
20210515_190617.jpg (452.23 KiB) Przejrzano 254 razy
Zrobione !! (w końcu, brak czasu nie pozwalał mi na to wcześniej)

działa i od razu jazda na trasach jest wygodniejsza
0 x

ODPOWIEDZ